Zazwyczaj mówiąc o alergii mamy na myśli nieprzyjemne dolegliwości, tj. katar, zapalenie spojówek, brzydka wysypka lub piekące zaczerwienienia pojawiające się miejscowo na skórze. Przyczyną alergii może być niemal wszystko, począwszy od pyłków roślin, przez kurz i sierść zwierząt, na pokarmach kończąc. Życie z alergią nie jest proste, jednak można sobie skutecznie radzić zarówno z samymi dolegliwościami jak i chorobą, którą można wyleczyć, a przynajmniej w znacznym stopniu zniwelować.

Alergie pokarmowe mogą być niezwykle niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka, szczególnie, gdy nie jest on w pełni świadomy swego problemu. Zdarzają się także takie sytuacje, gdzie „niebezpieczny” produkt stanowi składnik określonego dania, jednak nie jest on wykazany w jego składzie. Śmierć na skutek zjedzonej truskawki, która była tylko niewielkim dodatkiem w podanym gościom deserze, nie jest ani przesadzoną opowieścią, ani czarnym humorem. W przypadku zjedzenia pokarmu, który wywołuje reakcje alergiczne może dojść do powstania niebezpiecznej opuchlizny w obrębie układu oddechowego i pokarmowego. W skrajnych przypadkach mogą pojawić się problemy z oddychaniem, a bardzo rozległa opuchlizna krtani doprowadzi do zgonu, jeżeli w trybie natychmiastowym nie zostanie udzielona pomoc.

Alergie pokarmowe są niezwykle niebezpieczne w przypadku dzieci i osób starszych. To grupy osób, które zazwyczaj nie sprawdzają szczegółowego składu podawanych im pokarmów. Co więcej, często osoby te nawet nie wiedzą, że cierpią na alergie pokarmowe, ponieważ przy braku innych problemów alergicznych rzadko wykonuje się specjalistyczne badania w tym zakresie.