Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednakowoż równie poprawnie znane są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak właściwego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

Najlepsza wołowina Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj wyjątkową tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz dużej rozmaitości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.