Brzoskwinia, obok jabłek, moreli, czereśni i śliwek, należy do rodziny Drupaceae. Brzoskwinia szczególnie często uczula w rejonie śródziemnomorskim. Wywołuje różnorodne objawy kliniczne, zwłaszcza pokrzywkę, ale u większości osób cierpiących na inne schorzenia alergiczne nie wykonuje się testów w kierunku nadwrażliwości na brzoskwinię.

W Hiszpanii brzoskwinię uważa się za roślinę najczęściej powodującą zespół alergii jamy ustnej. W grupie 78 pacjentów ze współistnieniem nadwrażliwości pokarmowej i alergicznych chorób dróg oddechowych na brzoskwinię było uczulonych prawie 10 proc., dwukrotnie więcej niż na jabłko czy banan. W innym materiale klinicznym spośród 18 pacjentów nadwrażliwych na brzoskwinię tylko u 3 był to jedyny źle tolerowany owoc, a u pozostałych – jeden z wielu (u 5 osób nawet jeden z 13).

W grupie 71 chorych, u których nadwrażliwość pokarmowa wystąpiła po 10 roku życia, aż 81 proc. miało dodatnie próby punktowe z omawianym alergenem (dla porównania z jabłkiem tylko 3 proc.)

Jednak doustna próba prowokacyjna powodowała wprawdzie u 75 proc. pacjentów z dodatnim wynikiem próby punktowej z brzoskwinią uczucie świądu w jamie ustnej, ale u żadnego z nich nie wywołała innych objawów.

Brzoskwinie mogą także wywołać odczyny anafilaktyczne poprzedzone wysiłkiem fizycznym, na przykład biegiem czy grą w tenisa. Dzieje się tak, gdy alergizujący pokarm zostanie spożyty w ciągu 2 godzin przed wysiłkiem.